fredag 30 juli 2010

Inlägg nr 1!

Välkomna till det här försöket att skriva av mig frustration.

Bakgrunden till den här bloggen är att jag stött på ett flertal olika fiktiva världar - eller för den delen tolkningar av vår egen värld - där personerna uppenbarligen inte greppat vidden av det humaniora och socialvetenskap har lärt oss om hur människor faktiskt tänker. Lajvare är ofta väldigt förtjusta i att fundera över vilken typ av utrustning man ska ha. Bordsrollspelare fastnar ofta på vad karaktärer rimligen bör kunna. Arkeologisk historisk korrekthet prisas ofta för de som söker sig bakåt i tiden. Kunskaper i fysik och kemi är det viktiga framåt i tiden.

Men sällan stannar någon upp och funderar över huruvida det är rimligt att folk tänker på ett visst vis. Att de interagerar med varandra på det sätt de gör eller har den historia de har. Sådant klistrar man allt för lätt på efteråt som en halvbra förklaring på varför utrustningen ska se ut som den gör eller varför vissa färdigheter och förmågor är rimliga hos vissa men inte andra.

Inlägg för inlägg kommer jag här att försöka bena i saker man måste tänka på, bör tänka på eller hur man kan göra det lätt för sig och slippa tänka på.

Mycket nöje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar