fredag 30 juli 2010

Geografi


Kulturer anges ofta som en egenskap hos ett visst land eller, i förekommande fall, en viss folkgrupp. Det man säger är att Alver är på ett visst vis, Ryssar är på ett annat och Mongoler är på ett tredje. Oavsett var i världen de är. Eller hur nära ett annat land de är kommer ifrån.
En kultur bildas i själva verket genom interaktion. Du kommer oundvikligen alltid ha en kulturell uppfattning som påminner om den hos de personer du interagerar med. Detta är nödvändigt för att kunna ha meningsfull kommunikation. Utan gemensamma referensramar kan vi helt enkelt inte kommunicera och om vi kommunicerar kommer vi skapa gemensamma referensramar.
Detta gör också att hinder för kommunikation är hinder för kulturers spridning. Ett exempel är språk. En av de största anledningarna till att länder ha olika kulturer är att makthavare ofta har ett intresse av att man ska ha någorlunda samma språk i ett land. Det i sin tur gör att det är lättare att kommunicera med sina landsmän än med utlänningar och följaktligen skapas separata kulturer.
Det finns många hinder för kommunikation - rent av så många att det kan vara värt ett helt eget dokument - allt ifrån fientliga förhållanden till fördomar till ointresse. Avstånd är helt enkelt ett sådant hinder. Inom vilket större land som helst kommer det att finnas kulturella förändringar mellan olika delar, helt enkelt för att det är långt att resa och det skapar hinder för kommunikationen. Istället får man ett kulturspektrum med variationer över avstånd. Och områden nära en gräns kommer att påminna mycket om hur det ser ut på andra sidan gränsen - mer så än om andra delar av det egna landet...
En annan vanlig miss är att man tilldelar ett folkslag en stark enhetlig kultur som är konstant oavsett var folkgruppen befinner sig. Sådant är generellt sällsynt och kräver att gruppen skiljer ut sig dramatiskt samtidigt som den är liten nog att inte splittras allt för mycket inifrån. Romer och judar är exempel på folkgrupper i vår egen värld som fungerar på det här viset. Men man ska vara väldigt medveten om att även om personer i de grupperna skulle känna en gemenskap med, och dela vissa kulturella värderingar, med personer ur samma grupp från andra delar av världen så bär de ändå med sig en hel del av den kultur där de tillbringar det mesta av sin tid.
För att det ska vara trovärdigt med ett folkslag som har gemensamma värderingar trots geografisk spridning så behöver några punkter uppfyllas. Till att börja med är de gemensamma värderingarna helt säkert grundade i några få enkla principer, så som en religion, som sedan får långtgående konsekvenser för hur man ser på världen. För det andra behöver man inom gruppen ha extremt god sammanhållning t.ex. genom ett stort fokus på familjen som enhet. Både gruppen i sig och resten av världen måste generellt vara överens om att gruppen är speciell. Gruppen måste antingen vara en utstött minoritet så att folk inte vill vara en del av den, eller vara mäktig nog att hindra alla andra som försöker.
Oavsett hur speciell en grupp är så kommer den att ta efter sedvänjor som hör andra personer de kommunicerar med till så länge de sedvänjorna inte står i direkt motsats till sådant som är viktigt för den egna gruppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar